Aktivitørfaget
Yrkesfaglærerutdanning
Alle mann i arbeid. En dag som lærer for Vg2 aktivitør. |
Slik ble resultatet. Begge foto: Eva Austad. |
Har vi lyst til å bli lærer og undervise på design og håndverk eller Vg 2 aktivitør, er yrkesfaglærer midt i blinken. Høyskolen i Oslo og Akershus har en landslinje som tilbyr utdanningen på heltid eller på deltid. I et vanlig studieløp på deltid kan en bo hjemme og reise til skolen for å delta på åtte samlinger hvert år. I tillegg er det en ukes samling i starten av første år på studiet.
En viktig del av studiet er den pedagogiske praksisen vi har ute i skolen, som består av fire perioder på fire uker hver. Vi skal ha en praksisperiode på Vg1 design og håndverk og en praksisperiode hvor vi er i eget fordypningsområde på Vg2 eller Vg3. Er vi aktivitør i bunnen, skal vi ha praksis på Vg2 aktivitør. Det skal også være en praksisperiode i ungdomsskolen.
I tillegg er det praksis ute i bedrifter som har med design og håndverk å gjøre. Yrkespraksis skal inngå i alle semester, og studenten skal tilsammen ha 60 dager praksis i ulike yrker i løpet av tre år. Opptakskrav for å bli yrkesfaglærer er generell studiekompetanse eller realkompetanse, det vil si fagbrev og minst to års praksis i faget.
Se også:
Glimt fra avslutningsutstillingen fra yrkesfaglærerutdanningen våren 2013 (film).