Aktivitørfaget
Helsedirektoratets sine kostråd for sunn helse
Nøkkelråd for eit sunt kosthald
Oppsummering av kostråda (nynorsk):
- Ha eit variert kosthald med mykje grønsaker, frukt, bær, grove kornprodukt og fisk, og avgrensa mengder av omarbeidd kjøt, raudt kjøt, salt og sukker.
- Vel gjerne matvarer som er merka med nøkkelhol.
- Et minst fem porsjonar grønsaker, frukt og bær kvar dag.
- Et grove kornprodukt kvar dag.
- La magre meieriprodukt vere ein del av det daglege kosthaldet.
- Et fisk til middag to til tre gonger i veka. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Vel magert kjøt og magre kjøtprodukt. Avgrens mengda omarbeidd kjøt og raudt kjøt.
- Vel matolje, flytande margarin og mjuk margarin framfor hard margarin og smør.
- Vel matvarer med lite salt og avgrens bruken av salt i matlaging og på maten.
- Unngå mat og drikke med mykje sukker til kvardags.
- Vel vatn som tørstedrikk.
- Ha ein god balanse mellom kor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og kor mykje du brukar gjennom aktivitet.
Oppsummering av kostrådene (bokmål):
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
- Velg gjerne matvarer som er merket med nøkkelhull.
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
Foto: Suti_Dreamstime. |