Aktivitørfaget
Interesseorganisasjoner
Mange ulike handikap og diagnoser har sin egen interesserorganisasjon. De som er medlemmer, kan ta kontakt for fellesskap, støtte og råd. Også i interesseorganisasjoner må medlemmene betale en årlig medlemsavgift. Mange av foreningene bruker en del av pengene til forskning, spesielt rettet mot handikap og diagnoser de er opptatt av. De fleste foreningene arrangerer ulike aktiviteter for medlemmene, og de har også egne tidsskrifter og nettsider. I denne boka har vi med noen eksempler på foreninger, og litt om hva de driver med.
De fleste av interesseorganisasjonene driver med likemannsarbeid. Det betyr at en person gjennom foreningen kan få kontakt med en annen person som har den samme diagnosen eller handikapet. Da blir det lettere å spørre om ting en lurer på, og svaret kommer fra noen som vet nøyaktig hvordan en har det.
Mange av interesseorganisasjonene har en ungdomsavdeling. Den drives av ungdommene selv, og de arbeider med saker som er spesielt rettet mot barn og unge.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er en paraplyorganisasjon for 75 mindre medlemsorganisasjoner for funksjonshemmede og kronisk syke. FFO arbeider for samfunnsmessig likestilling og deltakelse for personer med funksjonsnedsettelse. Foreningen retter arbeidet mot politikere og dem som fatter beslutninger for å nå organisasjonens mål om en bedre hverdag for sine medlemmer. Den har representanter i mange råd og utvalg i forskjellige departementer og direktorat.
Universell utforming er et viktig tema også i denne organisasjonen.
Hørselshemmedes Landsforbund
Et vanlig høreapparat. Foto: ScanStockPhoto, Oleksandr Chub. |
Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) er interesseorganisasjon for personer med hørselsnedsettelse og diagnoser som tinnitus og Ménières sykdom. Foreningen arbeider blant annet for å få bedre teksting på TV. Ungdomsorganisasjonen i HLF har prosjektet «Russ mot sus», som deler ut ørepropper til russen i tillegg til å spre informasjon som kan forebygge hørselsnedsettelse.
Eksempel
Hørselshemmedes Landsforbund har hørselsbokser hvor en gratis kan få testet hørselen. En hørselsboks er på størrelse med et kjøleskap, og hver av landets fem regioner disponerer en slik boks. Den er mobil og kan brukes for eksempel på markedsdager, på apotek eller på kjøpesenter. Hvis aktivitøren skal ha en temadag om hørsel, kan vi gjøre en avtale gjennom fylkeslaget til HLF om at de kommer med hørselsboksen.
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) arbeider for mennesker med ulike hjerte- og lungesykdommer og for deres pårørende. Foreningen driver blant annet et spesialsykehus for hjertesyke og et spesialsykehus for lungesyke. På Røros driver foreningen en rehabiliteringsinstitusjon.
LHL er opptatt av sunt kosthold. De har utarbeidet matoppskrifter og gir kostholdsråd som er spesielt tilpasset hjerte-, kar- og lungesykdommer.
Mental Helse
Mental Helse arbeider for at alle skal ha en best mulig psykisk helse. Visjonen er at alle skal ha mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, mestring og selvstendighet. Mental Helse driver en hjelpetelefon som er åpen hele døgnet, der alle kan ringe når de føler behov for å prate.
Organisasjonen har fylkeslag og lokallag i alle landets fylker. Lagene tilbyr ulike aktiviteter til medlemmene, det kan for eksempel være åpen kveld, malekurs, kaffe og quiz eller kinobesøk.
Mental helse arbeider for å få til større åpenhet rundt psykiske helseproblemer, og gjør det gjennom å drive aktivt med informasjonsarbeid. 10. oktober hvert år markeres verdensdagen for psykisk helse med arrangement rundt om i hele landet.
Mental Helse Ungdom er for barn og unge under 30 år. De har Mot, åpenhet og likeverd som motto. Aktivitetene varierer rundt om i landet, noen eksempel er tapasaften, halloweenparty og rettighetsseminar. Hvert år arrangerer foreningen sommerleir for medlemmene.
Norges Blindeforbund
Lese-TV forstørrer skrift ved behov. Foto: Eva Austad |
Universell utforming er nødvendig. Foto: Yiannos1_Dreamstime. |
Norges Blindeforbund arbeider for full likestilling for blinde og svaksynte. Universal utforming er en viktig del av dette arbeidet, og i bygg, uteområder og kollektivtransport må det legges spesielt godt til rette. Foreningen har brukerrepresentanter i mange råd og utvalg slik at de kan ivareta blinde og svaksynte sine behov.
Forbundet har sin egen førerhundskole og driver med oppdrett og opplæring av førerhunder. Rehabilitering er et annet område som de arbeider mye med. Personer lærer å bruke teknikker for å mestre dagliglivet og for å mestre synstapet.
Norges Blindeforbund driver tre syns- og mestringssentre. De ligger i Evenes, Hurdal og i Solvik ved Bergen. Sentrene legger vekt på fysisk aktivitet og gode mestringsopplevelser.
Norges Handikapforbund
Norges Handikapforbund (NHF) arbeider for full likestilling og samfunnsdeltakelse for mennesker med funksjonsnedsettelser. Hovedmålgruppen er personer med en bevegelsesnedsetting. Foreningen engasjerer seg sterkt i arbeidet med brukermedvirkning og universell utforming. De har også kurs i brukermedvirkning og konferanse om idrett på toppnivå for funksjonshemmede.
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NUF) arbeider for å bedre levevilkårene for mennesker med utviklingshemming. Organisasjonen bygger på tanken om at mennesker med utviklingshemming har samme verdi og samme grunnleggende behov og rettigheter som andre mennesker. NUF holder kurs både for dem som er utviklingshemmet og for familiene deres.
Viktig for aktivitøren |
Aktivitøren må vite om de ulike organisasjonene slik at vi kan gi brukerne informasjon hvis det er behov for det. |