Aktivitorens Helsefag;

Aktivitørfaget

Ideelle og frivillige lag og organisasjoner

 

Vi skiller ofte mellom humanitære organisasjoner og interesseorganisasjoner. I humanitære organisasjoner er målsettingen ideell, uten tanke på medlemmenes egne interesser. Interesseorganisasjoner skal arbeide for medlemmenes egne interesser.

Alle som ønsker å være medlem i et lag eller en organisasjon, må betale en medlemskontingent hvert år. I tillegg får mange organisasjoner penger i gave, for eksempel i tilknytning til en begravelse eller fordi noen testamenterer penger til dem.

I Norge har kristne, humanitære og sosiale organisasjoner gjort en stor innsats i helse- og sosialtjenesten, spesielt innenfor rusbehandling og eldreomsorg. Det finnes mange organisasjoner her i landet, og flere har tilbud rettet mot helse- og sosialsektoren. De fire største organisasjonene er

  • Røde Kors
  • Norske Kvinners Sanitetsforening
  • Nasjonalforeningen for folkehelsen
  • Norsk Folkehjelp

 

Røde Kors

Røde Kors er landets største frivillige humanitære organisasjon. Den arbeider for sosial inkludering og mangfold, og benytter mange frivillige til sine aktiviteter. I arbeidet med barn har de tilbud til dem som av ulike årsaker ikke kan delta i vanlige aktiviteter, og et ferietilbud til familier som lever under fattigdomsgrensa. Andre aktiviteter er besøk av besøksvenner, leksehjelp, norsktrening og aktiviteter på mottak for flyktninger.

 

Eksempel

En aktivitør på dagtilbudet for seniorer har en bruker som sitter mye alene på ettermiddager og i helgene. Hvis brukeren ønsker det, kan aktivitøren ta en telefon til Røde Kors og sørge for at personen får en besøksvenn.

 

Eksempel

En aktivitør på en barneskole har en elev med innvandrerbakgrunn, som ikke får leksehjelp hjemme. Foreldrene kan for lite norsk til å hjelpe. Hvis aktivitøren tar kontakt med Røde Kors, kan eleven få leksehjelp, og foreldrene kan få tilbud om samtalegrupper hvor de trener på å snakke norsk.

 

Norske Kvinners Sanitetsforening

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon. De fokuserer hovedsakelig på kvinners helse og omsorgsberedskap. Organisasjonen har over 700 foreninger rundt om i landet, og har engasjert seg sterkt i arbeidet med å integrere og inkludere kvinner som lever i minoritetsmiljøer. Mange av foreningene har også ansvar for ulike arrangementer på sykehjem i nærmiljøet.

 

Eksempel

Dagtilbudet for seniorer på sykehjemmet hadde åpen dag for alle eldre i nærområdet en dag i uken. Sanitetskvinnene i bygda kokte kaffe og stekte vafler, mens aktivitøren organiserte varierte aktiviteter.

 

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Foreningen arbeider for å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. Det gjør de gjennom forskning, informasjon og helsepolitisk arbeid. Foreningen driver blant annet to opplysningstelefoner, Demenslinjen og Hjertelinjen. Alle kan ringe opplysningstelefonene og få svar på det de lurer på. Foreningen driver også opplæring av pårørende til demente personer.

 

Norsk Folkehjelp

Foreningen arbeider ut fra visjonen solidaritet i praksis. Når politiet har behov for mange mennesker, for eksempel som letemannskaper ved større ettersøkninger, stiller medlemmene i Norsk Folkehjelp opp. Foreningen holder også førstehjelpskurs, og de kan være til stede som førstehjelpsberedskap ved større arrangementer. Norsk Folkehjelp driver flere mottak for flyktninger rundt omkring i landet.