Aktivitorens Helsefag;

Aktivitørfaget

Aktivitør i dagsenter for eldre

Hvilke brukere jobber du med?

Eldre og demente, aldersgruppe ca. 65–95 år som har tilbud tre  dager per uke.
Yngre med ulike handikap, ca. 45–60 år. Trivselsgruppe én dag per uke.

 

Hvilke arbeidsoppgaver har du i løpet av uka på arbeidsplassen din?

Klargjør og tilrettelegger for aktiviteter og måltider. Bestiller ferdig middag til den eldste gruppa. Trivselsgruppa lager maten selv.  Måltider er et viktig høydepunkt på dagen, da alle sitter ved bordet til alle er ferdige. Rydder etter måltider. Passer på at brukerne tar medisinene sine i løpet av dagen. Hjelper ved toalettbesøk. Ansvarlig og gjennomfører trimprogram med eller uten musikk. Arrangerer spørrekonkurranser, høytlesning av aviser og artikler. Arrangerer temadager hvor vi knytter matretter, aktiviteter, lyrikk og lesestoff til valgt tema. Deler ordtak og regler med brukerne, hvor de også kan komme med dem de husker. Litt salg av produkter. Fører oversikt når brukerne har timer og tilbud om fotpleie eller frisør. Kontakt med drosjesjåførene. De fleste brukerne er hjemmeboende og ofte enslige. De kommer seg ingen steder på egen hånd.

 

Hva må du ta hensyn til når du skal planlegge aktiviteter?

Månedsplanen som er laget i samarbeid med brukerne. Brukernes ønsker slik at de kan velge aktiviteter. Hvilke aktiviteter som passer og hvilke brukere som fungerer eller passer godt sammen. Informere de «ikke-demente» brukerne om hvordan de demente brukerne må få jobbe på egen hånd på sin måte uten å få kritikk eller negative tilbakemeldinger.

 

Hva arbeider du med i «kontortida»?

Er med å vurdere hvem som skal få tilbud om plass dersom det blir ledige plasser. Fører oppmøtestatistikk hver dag. Kontrollerer alle drosjeregninger og attesterer dem. Fører regnskap. Kontakt med hjemmesykepleien og drosjesjåfører. Skriver dagsrapport på «Gerica» om det som har hendt med brukerne i løpet av dagen og hvilke aktiviteter de har vært med på.

 

Hvor mye må du planlegge framover i tid?

Følger årstidsendringene og høytider, lager planer for aktiviteter knyttet til dem. Turer må planlegges i god tid, avtale om ekstra betjening og kjøring. Sommertur og førjulstur. Mye som skal sjekkes og holde styr på hver måned.

 

Hva innebærer det å jobbe med budsjett og regnskap i jobben din?

Jeg disponerer et fast budsjett for året. Følger innkjøpsprosedyrer for materialer og utstyr. Hver aktivitetsgruppe har sin pengekasse hvor jeg fører regnskap, trivselsgruppa har også egen konto og betaler en fast beløp pr dag som dekker materialer og måltider.
Holder oversikt over loddsalg og salg av produkter. Fører regnskap for alt som skjer på dagsenteret. Prøver å holde utgiftene nede slik at det blir nok penger til å arrangere lystbetonte aktiviteter som for eksempel kafebesøk og turer.